pátek 8. října 2010

Free Litovel Bobrcup 2010, aneb jak Ježci skalní oholili bobra

Rok se sešel s rokem a na nás čekala opětovná výzva ohledně adrenalinového závodu, který se skládá ze tří disciplín. Na prvního (já-běžec), čeká běh kros cca 15 km (chrti od 48 zbytek až 100 minut) - lesní cesty, asfalt cca 2 km, 5 x brod přes řeku, nejhlubší je po krk. Druhý (Ježek-MTB) se musí popasovat s 25 km MTB cross-country (Gary od 54, na skládačce až 140 minut) - lesní a polní cesty, 3 x brod řekou na horském kole a poslední z týmu (Francesco-vodák) musel dát sjezd na divoké vodě 6 km (tuleň Gaston 21, bez pádla 60 minut) – řeka Morava úsek nad splavem cca 3 km proti proudu a zpět + několik prima přeběhů včetně třímetrového skoku do bazénu. Obtížnost WW I – IV (dle hodnocení divoké vody a množství vypitého rumu před startem „na hranici sjízdnosti“ !!!). Celé dohromady to tvoří jeden tým, který jsme nazvali JEŽCI SKALNÍ a během závodu jsme byli spojeni bobřím odhryzem (štafetový kolík letos s č.98). Ono to letos vůbec bylo trochu jiné, pač řeka Morava se trochu rozvodnila a byl celkem oprávněný strach o životy bobrů a bobřic, takže nám běžcům to prodloužili o 2 km a z 5 brodů jsme šli jen 2 a to hned na úvod a povinně v plavací vestě. Bikeři byli úplně bez brodů a jen vodáci to měli stejné.

Tréninku jsme se opět moc nevěnovali, já byl celkem 5x běhat a to jaksi nestačilo, Ježek sice celé léto závodil, ale den před startem ho skolila nemoc a francesco chudák neví, kam doma dřív skočit, takže jsme do toho šli zase tak na půl. Slíbili jsme si však, že se za rok vrátíme a tentokráte se opravdu řádně připravíme. Hlavní změnou oproti loňsku bylo rozšířené zázemí našeho fanklubu, který se rozrostl ze 6 členů na rovných 15 a to bylo samozřejmě podél trati znát. Čekali na nás transparenty, občerstvení, hlasivky a i první pomoc v podobě piva v cíly.

Mára - běžec - Start se mi mimořádně povedl a do prvního brodu jsem skákal asi na 10. místě, netušil jsem však, že tam kde loni byla voda po kolena nebudu letos stačit a tak jsem zmizel pod hladinou jak pes, kterej neví, že má plavat. Po chvilkovém šoku a vypití půlky řeky Moravy jsem okoukal, že se jako musí plavat a tak jsem se nějak doplácal na druhou stranu. Zmrzlej, mokrej, napitej, vyčerpanej, o 100 m po proudu níže a o 50 míst v pořadí horší jsem vylezl z vody a bylo mi jasný, že to prdel nebude. Hned tu byl druhej brod, ale ten už jsem zvládl jako starej lišák a posunul se minimálně o 30 míst dopředu. Pak jsem asi 5 km držel krok se špičkou, ale pomalu jsem cítil, že mi začíná docházet, až se stalo, že mi došlo. Klouzavá, bahnitá a přespříliš rovinatá trať mi vzala více sil, než jsem čekal a tak jsem se do cíle doslova jen doplazil. Předával jsem přesně na 50. místě se ztrátou 12min na vítěze a jen tak tak před první ženou . . . (minutu a půl). Slibuju, že bez tréninku už do toho nejdu.

Ježek - biker - Zase jsem to málem nestihl. Fandil jsem totiž Ježkovi a najednou mě volají na start, navíc jsem nevěděl, kam si mám dát kolík a tak jsem si ho narval do huby. Trať nebyla zase tak hrozná jak to na první pohled vypadalo, ale prudké výjezdy se musely běhat, pač bahna bylo více než dost. Ještě že nebyl žádný ten brod. Celou noc jsem totiž promarodil a tak by mě to asi zabilo. Nakonec jsem náš tým posunul 44. časem dopředu a čekal, co se bude dít dál. Příští rok jdeme do toho a to by v tom byl čert, abych toho Hrušku konečně nezařízl.

francesco - vodák - Kluci mi to docela dobře rozjeli a tak jsem do toho šel po hlavě taky, hned na louce jsem udělal tři lidi, ale na vodě vinou horšího matroše jsem zase něco ztratil. Kluci se mi loni smáli, že jsem se dvakrát cvaknul a tak to letos bylo bez udělání. Stejně tak jsem dal i cílový seskok do bazénu a přivezl náš bobří odhryz na celkovém 44. místě do cíle (38. v kategorii) v čase 2:58,27. Příští rok seženu ten nejlepší matroš a tu první třicítku musíme udělat.

Takže takové to letos bylo pohledem závodníků. Musím za nás za všechny poděkovat fanklubu, všichni nám moc pomohli a těšíme se, že se za rok zase sejdem. Pivo samozřejmně teklo proudem do brzkých ranních hodin, ale to už na Pasekách u výborného gulášku od mamy Ježkové :-)

Kompletní výsledky najdete zde: výsledky

Záznam televizního vysílání je zde: ČT4 Sport

Stránky závodu: Free Litovel Bobrcup 2010

Report z loňského ročníku: Bobrcup 2009