úterý 19. srpna 2014

Dolomity, aneb jak mě zubaři prohnali po kopcích

Při dosažení společného vrcholu
Toblachersee a jeho modrá hladina
Když do Dolomit, tak do samotného centra a tím nemůže být nic jiného, než světoznámý Toblach. Zde se nám stal základnou pro následující dny útulný hotýlek s příznačným názvem Dolomity a hned první den jsme z něho vyrazili na výlet kolem blankytně modrého jezera WilderPrägerersee.


Druhý den jsme přejeli na rozkvetlé louky Sextenských Alp do městečka Sexten, odkud nás vyvezla lanovka na hřeben. Po něm jsme stoupali až na vrchol Helm, kterého jsme všichni společně dosáhli. Ranní déšť pomalu ustal a po chvíli už z mlhy vykoukla naše cílová chata Silianerhütte, kde na plotně klokotala teplá polévka. Za sluníčka jsme pak ještě vyběhli na vrchol Hornischegg a v poklidu s Aperolspritzem v žíle se navrátili k lanovce.

Romantika uprostřed Dolomit
Tre Cime a moje kancelář
Středa, deště je třeba, řeklo si zřejmě počasí a nás čekalo namísto slavného Monte Piana, kde se za první světové války bojovalo více než o život, muzeum Reinholda Messnera v Brunecku. Odpoledne se trochu umoudřilo a tak jsme alespoň vyrazili na romantickou procházku kolem jezer v Toblachu.

Následujícího dne bylo konečně krásně, tedy den jako stvořený k výjezdu autem na chatu Aurenzo, odkud jsme šli na krásný výlet. V podstatě jsme za celý den obešli vyhlášené tři skalní věže nesoucí název Tre Cime (tři sestry). Dech beroucí výhledy, cvakání fotoaparátů a pořádný oběd na chatě Dreizinnenhütte, to byl dnešní den. Cestou zpět jsme pak prozkoumali s čelovkami válečné štoly v kopci Paternkofel a přes Missurinu, označovanou jako perlu Dolomit, se navrátili domů.

Dramatická bouřka u Tofany de Rozes
Poslední den jsme pře Cortinu di´Ampezzo vyjeli na Passo Falzarego, odkud jsme lanovkou doslova projeli skrz mraky na obávanou horu Laguzoi. Obávanou proto, že zde za první světové války probíhala těžká minová válka a část této hory byla dokonce úplně odstřelena. My jsme šli na výlet kolem dalších válečných památek jako třeba Castelleto, všechny Tofany atd. Odpoledne nás i trochu prohnala typická Dolomitská bouřka, ale zavčasu se nám podařilo schovat a tak nám zůstali jen krásné zážitky.

Všechny fotky najdete zde: foto_Dolomity